Voor de coating van de ESL blijven we zo dicht mogelijk bij het origineel.
Origineel was de coating Calaton®, een merknaam voor een gemodificeerde oplosbare nylon-6 soort. Het product werd destijds geproduceerd door ICI in Engeland. Deze nylon soort bestaat helaas niet meer.
Er zijn nog wel verschillende andere oplosbare Nylon producten. Geen daarvan heeft de eigenschappen van de vermaarde Calaton®. Hoewel dat natuurlijk na al die jaren moeilijk te controleren is.
Als je een oud origineel ESL paneel openmaakt zie een zeer slordig met vegen aangebrachte coating. De reden hiervan is niet helemaal duidelijk, maar de meest aannemelijke verklaring is dat de Nylon snel stolde. Daardoor was het niet mogelijk een gelijkmatige laag aan te brengen. Oude foto’s laten zien dat het simpelweg met een kwastje vanaf een bordje werd aangebracht.
Er is ooit een oven in gebruik geweest voor de coating van de ESL’s, mogelijk om de folie voor te verwarmen. De Nylon bleef zo bij het aanbrengen langer vloeibaar en was daardoor beter en gelijkmatiger aan te brengen is.
Als originele coating niet meer verkrijgbaar is, wat gebruik je dan?
Net als bij de ESL-63 is dat een zoektocht van jaren geweest, met honderden verschillende testen met allerlei materialen in verschillende samenstellingen.
Uiteindelijk vonden we de een perfecte oplossing die het originele hoge rendement van 92 dB behoudt en nauwelijks klank verandering teweeg brengt.
In plaats van 12 micron (bas) en 6 micron (hoog) Mylar® gebruiken we in de ESL Plus 3 micron om een betere puls weergave, step response en minder resonantie te krijgen. Ook de stofafdichting is met 3 micron Mylar® uitgevoerd.
Het resultaat is wat u van een ESL Plus mag verwachten: verbetert waar nodig, maar zo dicht mogelijk bij het origineel.