ESL-63 Coating

ESL-63 coating

De coating van het membraan is misschien wel het meest intrigerende aan de ESL weergevers. De eerste modellen in de jaren 50 maakten volgens de overleveringen gebruik van Nylon 6 Catalon®. Een nylon dat verwarmd opgelost werd in Methanol en daarna met veegbewegingen aangebracht op het polyester Mylar® membraan.
Ook volgens de overleveringen was deze coating niet geschikt voor de ESL-63 en schakelde men daarom over op een grafietcoating.
Onze metingen op de verschillende coatings van oude ESL-63 weergevers laten zien dat de meeste coatings een weerstandswaarde van rond de 50 MΩ per square hebben. De dikte toename varieert van 3-9 micron bovenop de origineel 3 micron dikke polyester Mylar®. De gewichtstoename varieert van 30% tot 100%. De meeste coatings zijn inderdaad zwart.

Grafiet

Grafiet? Of is het een andere oxide zoals tin of nikkel die allemaal hetzelfde kleuren? Misschien een nog exotischer oxide zoals molybdeen? Omdat Quad altijd heel geheimzinnig gedaan heeft over de coating kan de basis van grafiet zomaar een (verkeerde) aanname zijn geweest die door velen herhaald is. Misschien heeft iemand het in een lab onderzocht en is het vastgesteld, misschien ook niet. We hebben de coating van elk ESL-63 paneel dat we opengemaakt hebben gemeten op weerstand, op dikte, op gewicht en beoordeeld op klankmatigheid (als dat nog mogelijk was). 

   

Onze Plus coating

In onze zoektocht naar de beste coating voor de ESL-63 hebben we alle voornoemde oxides en nog vele andere materialen getest en gemeten. Honderden en honderden testen hebben geleid tot een moderne coating die geen gebruik maakt van grafiet. Een coating die geen gewicht en geen dikte toevoegt aan de 3 micron en de 5 gram/m2. Een coating met nanotechnologie die door gebruik te maken van minuscuul kleine deeltjes (nano particles) de coating die eigenschappen geeft die nodig zijn voor een perfect klinkende ESL-63. Omdat dit soort materialen in de productiejaren van de ESL-63 niet beschikbaar waren menen wij een Plus aan de originele ESL-63 toe te voegen, een Plus in de vorm van onze unieke, zelf ontwikkelde, onmeetbaar dunne en bijna gewichtloze coating.

Catalon en Mylar zijn merknamen van Dupont. Dezelfde materialen zijn van andere fabrikanten onder andere namen bekend.